Παπαθανασίου Απόστολος

Γεννήθηκα στον Βόλο το 1958 σε μια αγροτική οικογένεια. Καταγωγή του πατέρα μου τα Καλύβια της λίμνης Πλαστήρα και της μητέρας μου τα Μελισσάτικα Μαγνησίας. Διαβάζοντας στη διχάλα μιας αμυγδαλιάς άρχισε η πορεία μου προς τη γνώση και την «αναζήτηση» του κόσμου.

Το 1976 πέρασα με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Αποφοίτησα από το τμήμα κλασσικών σπουδών το 1981 και κατόπιν υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία στα Ρίζια του Έβρου. Στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα είχα την τύχη να βαδίσω δίπλα στον μεγάλο φιλόλογο και εμπνευσμένο δάσκαλο Μιχάλη Μπαχαράκη. Αποτέλεσε τιμή για μένα πως με θεωρούσε όχι μόνο μαθητή και συνεργάτη αλλά και συνομιλητή του σε βαθυστόχαστες για μένα τότε συζητήσεις. Η ζεστή αυτή σχέση κράτησε για δεκαετίες, ως το τέλος της ζωής του και γονιμοποίησε μια άλλη σχέση σεβασμού και εκτίμησης με τον γιο του Γιάννη. Μετά τη θητεία μου στο δημόσιο σχολείο και τη συνταξιοδότησή μου, ο κος Γιάννης Μπαχαράκης επικρότησε την αποτύπωση της όποιας γνώσης μου και εμπειρίας σε ένα «Συντακτικό της Νέας ελληνικής γλώσσας» και σε ένα «Βασικό λεξικό της αττικής διαλέκτου», τα οποία τελούν υπό έκδοση.

Ευτυχία μου είναι η σύζυγός μου Ελένη και περηφάνια μου οι δύο γιοι μου, ο Θάνος και ο Παναγιώτης, που ως μηχανικοί κυβερνοασφάλειας ζουν και εργάζονται στη Ζυρίχη και στο Καίμπριτζ αντίστοιχα. Η οικογένεια αυξάνεται με νύφες και εγγόνια. Αγαπημένη μου ενασχόληση είναι η φιλοσοφία και ιδιαίτερα η μελέτη των προσωκρατικών φιλοσόφων. Οι αναζητήσεις συνεχίζονται…